expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

субота, 1. фебруар 2014.

*ОБИМ И ПОВРШИНА ПРАВОУГАОНИКА И КВАДРАТА


НА 2 НИВОА


Blog je predivan nemam reci. Zanima me kako se resava zadatak za 4.razred ako Vam nije problem: Pravougaonik obima 1m podeljen je sa dve paralelne linije na tri kvadrata. Izracunaj povrsinu tog pravougaonika! Hvala unapred. Marija Jovanovic

Уколико дете на основу слике уочи да је обим правоугаоника једнак осмострукој вредности његове ширине може и да скрати поступак решавања, да крене од корака      О = 8 * b
Најтежи део задатка је да уочи да мора онај метар да претвори у милиметре да би се приликом дељења добио цео број (да би се поделило без остатка). 
Надам седа сам била јасна.
Поздрав!


Ovim pravugaonila je 1m. Trecina njegova dizine jednaka je pozovi i sirine. Odredi duzinu i sirine? I jos jedan ovim pravugaonila je 2m i 8 cm. Sirine je 3 puta manja od dizine. IzracunJ stranice. Da li moze pomoc? I napred hvala


18 коментара:

  1. Hvala Vam puno nikad se ne bismo setili za milimetre! Od drugog razreda ucimo uz Vasu pomoc. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Драго ми је ако сам помогла. Између осталог, то је био и један од разлога за покретање ових блогова. Иначе, ово је задатак за такмичење или напредни ниви (са 3 звездице). Свако добро Вам желим!

      Избриши
  2. Da,znam. Na njihovim testovima uvek bude jedan iz naprednog nivoa za 5+ pa se pripremimo. I vase zadatke uvek radimo i osnovne i napredne. Sve najlepse!

    ОдговориИзбриши
  3. ali sto niste napisali kraj zadatka napisali ste samo P=a*b i niste nastavili!!!! kad se pocne treba da se zavrsii!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да, у праву сте! Ја сам рачунала на то да, пошто знате колико износи страница а (375 милиметара) и страница в (125милиметара), умете да помножите та два троцифрена броја и добијете површину правоугаоника.
      Значи Р = (125 * 375) mm2

      Избриши
  4. Ovim pravugaonila je 1m. Trecina njegova dizine jednaka je pozovi i sirine. Odredi duzinu i sirine? I jos jedan ovim pravugaonila je 2m i 8 cm. Sirine je 3 puta manja od dizine. IzracunJ stranice. Da li moze pomoc? I napred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Може, ако додате своје име и презиме.

      Избриши
    2. Решење чу поставити на овом посту (горе). Научите дете да све скицира. Тоје више од половине решења. Поздрав!

      Избриши
  5. Obim pravougaonika je 1m i 4cm, a njegova sirina je 3 puta kraca od duzine.Izracunaj povrsinu pravougaonika? Zanima me kako to skicirate posto oni nisu ucili u skoli da to slikovito prikazu. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Сада је сигурно већ касно за објашњење, али нисам била у могућности да благовремено одговорим (због болести). Нисам проверавала поруке. Жао ми је! Поздрав!

      Избриши
  6. Na travnatom terenu kvadratnog oblika duzine 200m napravljen je bazen oblika pravougaonika dimenzije 30m 15m .oko bazena je betonska staza sirine 1m.koliko travnjaka ima oko bazena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Јоване, најпре мораш израчунати површину целог терена по обрасцу за израчунавање површине квадрата са страницом од 200m. То износи 40000 метара квадратних. Затим рачунаш површину базена по обрасцу за израчунавање површине правоугаоника. То износи 450 метара квадратних метара. Сада те две површине одузмеш и добијаш разлику 39550 метара квадратних. Нацртај базен и стазу око базена. Уочићеш 2 правоугаоника са димензијама 16m и 1m и површинама 16 матара квадратних и 2 правоугаоника са димензијама 31m и 1m и површинама 31 мет квадратни. када саберемо површине ових правоугаоника долазимо до решења да је укупна површина бетонске стазе 94 метара квадратних. На крају и површину стазе одузмеш од 39550 метара квадратних. Разлика је 39456 метара квадратних. ТО ЈЕ ТРАВНАТА ПОВРШИНА.

      Избриши
  7. Izračunaj površinu pravougaonika a b c d čiji je obim 15 cm a jedna stranica 3,6 cm?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ако је једна страница 3,6 и њој наспрамна је толико. Значи 2 странице су 7,2 центиметра. До 15 има још 7,8 центименра. Значи, друге две странице су заједно 7,8. Једна од њих је 3,9 центиметара.

      Избриши

КАДА СВРАТИТЕ НА БЛОГ, ЛЕПО БИ БИЛО И ДА НАПИШЕТЕ НЕКИ КОМЕНТАР